Autor: Parascovia Sula
Un nou posibil caz de malpraxis la una dintre instituțiile medicale din Capitală. Un bărbat de 47 de ani a murit din cauză că medicii nu i-ar fi acordat ajutorul medical necesar. Acesta suferea de o maladie urologică și a avut și o intervenție chirurgicală. Ulterior, starea lui s-a agravat și în consecință bărbatul a murit. Iar medicii au scris în certificatul de deces că acesta s-a stins în urma unei pneumonii bilaterale. Acum familia caută să-l dreptățească și crede că la mijloc e neglijența doctorilor. La rândul său, Direcția Sănătate a Municipiului recunoaște că medicii au admis erori în tratamentul bolnavului și le-a aplicat mustrări.
Mihail Bulgaru este originar din Chișinău. La începutul anului, acesta a fost internat la Spitalul nr. 2 din Capitală „Sf.Arhanghel Mihail”. Acolo a suferit o intervenție chirurgicală la picior. Din cauza diabetului de care suferea de mai mulți ani, s-a format o bătătură și a trebuit să o înlăture. Ulterior, a fost transferat în secția gastrologie pentru că avea și Hepatita C (stopată). Ca măsură de profilaxie, doctorii l-au ținut sub perfuzii, iar după câteva zile a fost externat. La două zile, bărbatul a început să simtă dureri în zona prostatei și a revenit la spital, din nou în secția gastrologie. Bolnavul a fost examinat de o comisie de medici, printre care și un urolog. Doctorii au decis să transfere pacientul la Spitalul nr. 3 „Sfânta Treime” din Capitală. Acolo însă au refuzat să-l interneze, pe motiv că bărbatul ar avea cancer, iar această maladie se tratează într-o altă instituție medicală. După ce a făcut mai multe teste și analize, iar rezultatele au arătat că nu e vorba de cancer, bărbatul a fost totuși internat în secția urologie a Spitalului nr.3, pe 29 februarie 2016.
„Medicii au stabilit diagnosticul de abces al prostatei și respectiv a avut nevoie de o intervenție. Peste două zile i-au efectuat o procedură de drenaj cu curățare, iar pe patru martie tata a fost externat. Vreau să menționez că pe lângă aceasta tata suferea și de diabet zaharat”, povestește Daniel Bulgaru, fiul bărbatului.
Așadar, bărbatul a fost externat la doar două zile după intervenție, doctorii considerând starea pacientului este satisfăcătoare. După externare însă bărbatul a început sa acuze din nou dureri, așa că pe opt martie s-a adresat din nou la medicii de la Spitalul nr.2, deoarece nu știa ce are. Deși i-a spus că are nevoie de spitalizare, medicul de gardă i-a sugerat să vină a doua zi, motivând că nu are locuri în secția gastrologie, unde a mai stat pacientul.
Bărbatul a fost spitalizat de urgență abia pe 11 martie la Spitalul „Sfânta Treime”, dar deja era prea târziu.
„A doua zi am telefonat în acea secție de dimineață, la ora 07:35, iar medicul reanimatolog mi-a spus că analizele sunt foarte rele și să sun la ora 10:00 ca să aflu rezultatele analizelor. Am sunat la zece și un sfert și am aflat că tatăl meu a decedat cu aproape o oră în urmă, la 09:20, iar eu nici măcar nu am fost anunțat”, mai povestește Daniel.
Acum familia lui Mihail Bulgaru își caută dreptate. Daniel, fiul, a scris plângere la Ministerul Sănătății și chiar la poliție în speranța că vor afla adevărul ce s-a întâmplat. Fiul bărbatului spune că nu este de-acord cu cauza decesului stabilit de medici – pneumonie bilaterală și crede că tatăl său a murit din cauza neglijenței medicilor. „Nu suntem de acord cu rezultatul expertizei și a cauzei decesului indicat în certificatul de deces. De asemenea, vrem să ni se ofere explicații despre cum se poate ca timp de câteva zile starea să se înrăutățească atât de mult, în special după ce a fost externat pe patru martie. Oamenii care au manifestat neglijență vădită față de pacient, care s-a soldat cu deces, trebuie să răspundă, mai ales cine nu și-a îndeplinit pe deplin și conștiincios atribuțiile de serviciu”, spune Daniel.
În urma unei anchete, Direcția Sănătate a Municipiului Chișinău le-a aplicat mustrare medicului urolog și șefului de secție de la spitalul nr. 3 Sfânta Treime.
„Vorbim despre un pacient, care a murit din cauza unei stări septice dezvoltată pe baza unor maladii concomitente pe care le avea. Comisia a ajuns la concluzia că s-au admis lacune la acordarea asistenței medicale pentru acest pacient de la Spitalul „Sfânta Treime”. Această problemă a fost analizată și la o întrunire cu medicii de la această instituție medicală, pe 23 iunie. Ca rezultat avem un ordin de sancționare a doi medici. Au fost aplicate sancțiuni sub formă de mustrări pentru greșeli admise în diagnosticarea și tratarea pacientului”, a declarat pentru Sănătate INFO Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău.
Am încercat să vorbim cu medicul care l-a diagnosticat și tratat pe Mihail Bulgaru de abces al prostatei, dar refuzat, direcționându-ne către administrația spitalului.
„Nu pot să comentez. Discutați cu administrația. Dacă aceasta îmi va permite, atunci vom putea vorbi”, a declarat scurt medicul urolog.
În cele din urmă am reușit să obținem și un răspuns oficial din partea Spitalului Sfânta Treime, care ne indică că medicul curant a admis unele greșeli la acordarea asistenței medicale pentru tratarea acestui pacient. Astfel, cităm:
Administrația spitalului „Sf.Treime” se justifică și spune că medicul a stabilit un diagnostic greșit din cauză că pacientul suferea de mai multe boli cronice, care au mascat tabloul clinic.
„Pacientul a fost externat în stare relativ satisfăcătoare. Tabloul clinic al patologiei de bază a fost mascat de multiplele patologii cronice concomitente de care suferea. Astfel, a fost greu de stabilit diagnoza de bază. Totodată, medicul s-a axat pe eliminarea focarului septic aparent (abces al prostatei) și starea pacientului s-a ameliorat. Acesta a fost externat cu stare relativ satisfăcătoare și i s-a recomandat evidența la medicul de familie și urolog, dar și tratament medicamentos. În rezultatul examinării cazului dat s-au stabilit unele deficiențe la acordarea asistenței medicale acestui pacient de către medicul urolog curant. În special, medicul curant a asigurat insuficient supravegherea în dinamică a pacientului. Astfel, i-a fost aplicată în calitate de sancțiune disciplinară o mustrare, cu sensibilizarea colectivului de muncă a instituției pentru evitarea pe viitor a unor incidente similare. Medicul a respectat standardele clinice naționale și instituționale a nosologiei respective, însă a subestimat starea pacientului”, se precizează în răspunsul oficial al Spitalului remis redacției Sănătate INFO.
În același timp familia s-a arătat nedumerită de faptul că medicii, care au admis erori în acordarea asistenței medicale și în urma cărora a murit un om, s-au ales doar cu o mustrare.
Am căutat să vedem ce prevede protocolul clinic național pentru tratamentul abcesului la prostată, dar am constatat că unul național nu există. Prin urmare, medicii se conduc după cel internațional. Totuși, spun doctorii, fiecare pacient este individual și nu poate fi aplicat tuturor același tratament, așa că nu știu în ce măsură medicii de la „Sf.Treime” au procedat corect sau nu în cazul pacientului care a murit.
„Tratamentul de abces al prostatei depinde de diagnostic. Fiecare pacient este strict individual. Nu poți proceda mereu după aceleași standarde, dar experiența medicului își spune cuvântul”, a declarat medicul urolog, Ion Dumbrăveanu, pentru Sănătate INFO.
Cazul a ajuns și în vizorul poliției, care însă nu s-a arătat dispusă să înceapă o urmărire penală, mai spune spune Daniel. Familia a decis să depună dosarul la Procuratură.
Notă: Abcesul prostatic este o afecțiune nu prea frecventă. De aceea, adesea în cursul diagnosticării poate fi confundat cu prostatita acută. Abcesul apare în rezultatul acumulării focale a puroiului în prostată. Abcesul prostatic afectează, în mare parte, persoanele ce suferă de diabet zaharat și pacienții imunodeprimați.
█ Articole relaționate:
Cum instituțiile publice pierd pacienți, în favoarea privaților, din cauza atitudinii medicilor