Redactor: Tatiana Povar

Femeile care au avut de suferit din cauza implanturilor vaginale, numite meșe, au afirmat că acestea le-au provocat rupturi ale vaginului și dureri îngrozitoare. Meșele sunt folosite mai ales împotriva incontinenței urinare sau prolapsului genital. Astfel, peste 800 de paciente au dat în judecată Autoritatea Națională de Sănătate (NHS) din Marea Britanie și producătorii de meșe vaginale, după ce au suferit complicații serioase, scrie The Guardian.

Unele dintre femei au menționat că din cauza meșelor, care le-au lezat pereții vaginului, aveau dureri insuportabile, încât se gândeau să se sinucidă. Altele nu mai puteau întreține relații sexuale și nici nu puteau merge.

Autoritățile medicale consideră că sunt suficiente dovezi care susțin folosirea în continuare acestor implanturi vaginale pentru a rezolva afecțiunile ginecologice, care provoacă suferințe grave pacientelor.

Acestea sunt folosite în tratamentul incontinenței urinare, după naștere sau în cazul prolapsului organelor pelvine sau în urma slăbirii ligamentelor de susținere. Potrivit datelor NHS, între anii 2006 și 2016, peste 11 mii de femei din Marea Britanie au beneficiat de meșe vaginale. O femeie din 11 a suferit complicații.

█ Endometrioza, patologia ginecologică, care poate duce la infertilitate. Cauze, simptome, tratament 

Problema a apărut în vizorul public după ce o pacientă din Scoția, care a suportat complicații, a format un grup de susținere care au pus în discuție problema complicațiilor cauzate de meșele vaginale. Claire Cooper a început să simtă dureri după aproximativ 3 ani de la intervenția chirurgicală de implantare a meșei vaginale.

Inițial medicii au considerat că durerea ar putea fi provocată de uterectomie, suportată de pacientă la vârsta de 39 de ani. Cu timpul, durerile nu încetau, iar medicul ei ginecolog credea că pacienta are o durere ,,fantomă”. Din cauza durerilor insuportabile, pacienta avea gânduri suicidale, însă copiii o determinau să le suporte.

Din cauza durerilor, soțul a fost nevoit să aibă grijă ea, viața lor intimă fiind întreruptă deja de patru ani. ,,Asemenea lucruri determină multe cupluri să se despartă. Nu aș fi surprinsă să aud că vreo femeie și-ar pune capăt zilelor din cauza durerilor după intervenția chirurgicală cu implant de meșă vaginală, neînțelegând ce i se întâmplă de fapt”, afirmă Claire.

█ Cât de etic este ca ginecologii să verifice dacă adolescentele sunt sau nu virgine

O altă pacientă, Kate Langley, a descris intervenția chirurgicală ca fiind una ,,barbară”. Ea a declarat că chirurgul care a examinat-o ,,a văzut cum meșa străbătea pereții vaginului”.

Datele din cadrul Agenției Regulatorii de Sănătate și Asistență Medicală (MHRA) arată că între anii 2012-2017 au fost înregistrate 703 complicații legate de meșele vaginale, implantate femeilor cu incontinență urinară cauzată de stres (urina curge când vezica urinară se află sub presiune). Alte 346 de complicații au fost înregistrate în cazul femeilor care au beneficiat de meșe pentru a apăra organele genitale de distrugeri.

MHRA afirmă că cifrele nu indică neapărat că produsele nu ar trebui utilizate în continuare sau nu sunt de calitate.

Un purtător de cuvânt al Agenției a declarat: ,,Utilizarea meșelor vaginale pentru tratamentul prolapsului genital și a incontinenței va continua la indicațiile medicilor.”

Un studiu publicat de Lancet, în decembrie, a descoperit că femeile care au beneficiat de intervenții chirurgicale cu meșe vaginale au fost supuse riscului de a suferi complicații de trei ori mai des. La fel, acestea au avut nevoie de două ori mai des de intervenții chirurgicale repetate, în comparație cu femeile care au suportat intervenții chirurgicale tradiționale, în cadrul cărora erau folosite suturile pentru susținerea organelor.

█ Controlul ginecologic. Femeile nu sunt obligate să își desfacă picioarele la ginecolog 

Rachel Wood, un consultant în sănătate publică de la Autoritatea Națională de Sănătate din Scoția, autorul studiului Lancet, a afirmat: ,,Rezultatele arată destul de clar că femeile suferă mai multe complicații din cauza meșelor vaginale și acestea sunt prea puțin eficiente. Aceste implanturi nu ar trebui să fie recomandate în niciun caz ca tratament de primă linie pentru prolaps.” Totodată, Wood a declarat că în cazul incontinenței urinare, studiul nu prezintă dovezi clare, iar complicațiile cauzate de meșe sunt mai puține decât în cazul intervenției chirurgicale tradiționale, ce implică o metodă mai invazivă.

Ea a spus că: ,,Nu există îndoieli că unele femei au suportat complicații foarte neplăcute, dar probabil ar fi fost mult mai grav dacă nu se făcea nimic. Complicații există și în cazul intervențiilor chirurgicale, și chiar atunci când nu se face nimic.”  

 

 Articole relaționate:

Vagine, dezvoltate în laborator. Noile organe au fost testate pe patru femei 

Vaginita bacteriană - cât este de periculoasă

Chlamydia, cea mai răspândită infecție sexuală. Cum îți dai seama dacă o ai sau nu