Redactor: Tatiana Povar
Medicii din Marea Britanie o atenționează pe premierul Teresa May că noul Sistem de Sănătate (NHS) este ,,o bombă cu ceas” care poate exploda în orice moment, dacă Guvernul nu va crește esențial fondurile pentru Sănătatea Publică, scrie independent.co.uk.
Un raport publicat de Asociația Medicală Britanică (BMA) anunță că serviciul de sănătate este la un pas de colaps în rezultatul combinației dintre modul de viață nesănătos și finanțarea redusă a măsurilor de sănătate.
Scăderea drastică a finanțării până la 400 de milioane de lire către anii 2020-2021 și eșecul în monitorizarea permanentă a nivelului înalt de obezitate, fumat și consum de alcool va duce sistemul de sănătate la limită, condamnând pacienții să sufere de boli care pot fi prevenite.
,,În Anglia, Guvernele de succes au eșuat în crearea unui plan de lungă durată pentru a îmbunătăți sănătatea publică. Între timp, propuneri bazate pe dovezi științifice au fost ignorate”, afirmă Dr. Mark Porter, consilierul principal al Asociației Medicale Britanice.
Porter menționează că Marea Britanie rămâne în urmă cu sănătatea publică: ,,Cu sistemul național de Sănătate la limita speranței, dar pretinzând că lucrurile se vor schimba spre bine, avem de afacere cu o bombă gata să explodeze”.
Subiectul a ajuns public în momentul în care partidele politice și-au luat angajamentul să promoveze și să protejeze sănătatea publică, o problemă aproape de alegătorii Brexit-ului.
Partidul Laburist a promis restricționarea reclamelor TV care promovează mâncarea nesănătoasă și produsele bogate în grăsimi, sare sau zahăr până la ora 21:00. Laburiștii susține că acestea influențează copii să le consume, devenind astfel obezi. Partidul a mai promis și majorări de salarii pentru lucrătorii medicali și chiar limitarea închiderii spitalelor.
Conservatorii au afirmat deja că vor recruta, până în 2020, peste 10 mii de specialiști în domeniul sănătății mintale.
Un plan de combatere a obezității printre copii a fost anunțat de Guvernul englez în august, anul trecut. Acesta este bazat pe reducerea consumului de dulciuri și creșterea activității fizice în următorii 10 ani, inclusiv impunerea unei taxe ridicate pentru producătorii de băuturi nealcoolice, care ar fi intrat în vigoare din aprilie.
Aceste politici au fost restricționate de însăși BMA, ca fiind prea ,,superficiale”, declarând că politicienii sunt slabi și lenți pentru a ține piept provocărilor de profilaxie a obezității în Marea Britanie.
Medicii au cerut revizuirea limitărilor din bugetul destinat sănătății publice, „înăsprirea cerințelor pentru industria alimentare și a băuturilor nealcoolice, a prețului minim per unitate la alcool și suport pentru cei care își doresc că abandoneze fumatul.”
BMA a propus o taxă de 20% pentru băuturile nealcoolice cu zahăr, ce este mai ambițios, după părerea doctorilor, decât noua legislație a Guvernului care propune creșterea cu 24 de cenți per litru.
Printre alte recomandări efectuate de BMA sunt noile obiective de a reduce grăsimile, sarea și consumul general de kilocalorii, printr-un sistem obligatoriu care prevede distribuirea informației despre nutriție pe ambalajele tuturor produselor alimentare și băuturilor, plus un impozit anual pentru industria tutunului.
Guvernul a respins anterior propunerile de introducere a unui preț minim pentru alcoolul din Anglia, dar se spune că politica va fi revizuită, taxa fiind introdusă în Scoția, după ce Sistemul de Sănătate Publică din Anglia a declarat că va îmbunătăți viața a milioane de consumatori de alcool.
BMA a mai declarat că prețul minim pentru alcool trebuie să constituie nu mai puțin de 50 funți pentru un litru.
Statisticile arată că 68 a sută dintre bărbați și 58 la sută dintre femeile din Marea Britanie sunt supraponderali sau obezi. Unul din șase adulți sunt fumători, iar peste nouă milioane de persoane în Anglia consumă alcool peste norma zilnică recomandată.
Obezitatea reprezintă un factor care a contribuit la 525 de mii internări în spitale, anul trecut. Rata obezității a crescut de la 15 % în anul 1993 până la 27 % în 2015.
În pofida investirii a unei lire în sistemul de sănătate publică și salvarea a 14,30 ca rezultat, în 2015 au fost retrase 200 milioane de lire din fondul destinat profilaxiei, iar în următorii ani se prevede o limitare a acestor fonduri cu încă 400 de milioane de lire.
Drept exemplu poate servi diabetul de tip 2, majoritatea cazurilor pot fi prevenite prin intermediul măsurilor de sănătate publică, cu toate acestea diabetul a adus prejudicii materiale de aproximativ 8,8 bilioane de lire pentru Anglia în anul 2010/11, iar această tendință este în creștere, estimativ ajungând până la 15 milioane prin anii 2035/36.
Liberal-democrații a numit abordările de Sănătate Publică ,,dezastruoase”, afirmând: ,,Fără acțiuni reale care ar face copii să înțeleagă ce este sănătos și ce nu, Guvernul îi lasă pe acești copii într-o parte, dăunează starea lor de bine și șansele vieții acestora.”
,,Ei au redus din bugetul destinat consilierii de sănătate, publicând o strategie neînsemnată de combatere a obezității infantile, care pur și simplu este lipsită de anumite acțiuni concrete care ar duce la scăderea interesului pentru mâncarea nesănătoasă,” a declarat Norman Lamb, purtător de cuvânt al partidului.
Partidul promite dezvoltarea unei politici ambițioase, bazate pe dovezi de combatere a obezității la copii, care va include restricționarea comercializării pe piață a alimentelor nesănătoase, limitarea reclamei până la ora 21:00 și taxarea pe măsură a producătorilor de băuturi nealcoolice care conțin zahăr.
Jonathan Ashworth, secretar de sănătate, a descris politicile Theresei May ca un eșec, care va avea efect sever asupra crizei privind obezitatea, fumatul și consumul de alcool. Acesta a numit strategia drept una superficială, „care își demonstrează clar interesele” cu privire la subiect.
,,Spre comparație, Labour a anunțat deja intenția de a transforma copii britanici în cei mai sănătoși din lume. Până să ajungem la aceasta va fi nevoie de o mobilizare pe măsură pentru a ține piept Guvernului.”
Un purtător de cuvânt al partidului Conservator a declarat că ,,își asumă obligația de a ameliora sănătatea națiunii.”
,,Ratele consumului de tutun sunt cele mai scăzute din istorie, iar șansele de supraviețuire cu cancer - cele mai înalte. Planul de combatere a obezității printre copii este cel mai ambițios plan din lume înaintat de Sistemul de Sănătate Publică din Anglia” – a conchis Jonathan Ashworth.
,,Adevărul este că toate proiectele ambițioase depind de nivelul economiei. S-au cheltuit 3,4 bilioane de lire anul trecut pentru programele de sănătate publică - acești bani Jeremy Corbyn i-ar risca pe niște idei lipsite de sens din punct de vedere economic.”
█ Articole relaționate:
Pleacă doctorii pe-un capăt din sistemul medical. Raioanele unde aceștia sunt sub limita necesarului